23.12.2008

Mahalle Maçları


En sevdiğim kurallar minyatür kale diye tabir edilen oyunda vardır. Genellikle fazla oyuncu olmadığı zamanlarda oyun temposunu yüksek tutmak ve kaleciden tasarruf etmek amacıyla organize edilen bir oyun şeklidir.

Oyuna karar verme ve eşleşme: Baktık ki büyük sahada maç yapacak kadar fazla sayıda adamımız yok, çözüm bellidir. Hemen minyatür kale devreye alınır. Oyuncu sayısı elbette ki 2 ve 2 nin katları şeklinde olmalıdır ki açıkta adam kalmasın. Fakat sayımız 2n+1 şeklinde ise bir kişiyi oyun dışında bırakmak, olmadı gönlünü almak için hakem olarak tayin etmek gerekir.

Grup içinden en güçlü, futboluna güvenilen iki kişi -biz buna kaptan da diyebiliriz- eşleşmek için karşı karşıya gelirler. Çeşitli eşleşme yöntemleri bulunmakla beraber yaygın olanlar taşa tükürme ve adımlamadır.

Taşa Tükürme: Oyun içerisinde cebimizden düşeceği hesap edildiğinden hiç kimsenin yanında bozuk para bulunmaz. Bu yüzden para atışı yerine bu yöntem gayet sağlıklı biçimde kullanılabilir. Yassı bir taşın bir tarafına tükürülür ve havaya atılmadan önce yazı mı tura mı yerine ıslak mı kuru mu diye sorulur. Bundan sonraki prosedür para atışı ile aynıdır.

Adımlama: Eşleşmek üzere ortaya çıkan iki kişi birbirlerinden belirli bir mesafe uzaklıkta yüz yüze dönerler ve sırayla birbirlerine 10 ar adım atarlar. Kim kendi sırasındayken diğerinin ayağına kadar gelip üzerine basabilmişse eşleşmenin galibidir.

Eşleşmede ilk seçim yapacak olan kişi belirlendikten sonra ilk istediği oyuncuyu seçme hakkına sahip olmuştur. Sırayla birer oyuncu seçilir. Daha sonra ikinciler, üçüncüler ve adam kalmayıncaya kadar devam edilir.

Kale genişliği: Genellikle bir buçuk adım civarı bir büyüklüktür. Direk yada benzeri bir cisim bulunamayacağından 2 adet orta büyüklükte taş ile kurulur kale.

Sahanın boyu: 30-35 metre arasında değişir. Oynanan kişi sayısına göre daha büyük yada daha küçük olabilir.

Bel Üstü: Kalede kaleci bulunmadığından kaleye giden şutlar bel hizasının altında olmalıdır ki elle müdahaleye gerek kalmasın. Elle müdahale ederseniz cezası elbette ki penaltıdır.

Penaltı: Bazen 10 adım mesafeden, bazen de tam orta saha çizgisinden kullanılır. Kalede hiç bir oyuncu bulunmaz. Penaltıyı kullanacak olan oyuncu kaleye arkasını döner ve geri geri kullanır.

Korner: Kornerler genelde birikim hesabına yatırılır. Kazandığınız kornerler belli bir sayıya ulaşınca yerine penaltı kullanılır. Yaygın olanı 3 korner 1 penaltıdır.

Skor Tayini: yörelere ve elde bulunan zaman göre değişkenlik gösterir. Makbul olanı 10'da devre 20'de maçtır.

Hiç yorum yok: