14.07.2009

Devşirmelere Yanıt: Nevin

1986 Mersin doğumlu, 100 mt engelli yarışlarının yeni yıldızı: Nevin YANIT.

Devşirme değil, Etiyopyalı hiç hiç değil, umarım Süreyya gibi karakteri zayıf da değildir. Sporun her alanında irili ufaklı başarılar yaşar olduk. Bunlardan birisi de defalarca göğsümüzü kabartan, ama sonradan yaşadığı ve yaşattığı olaylarla çoğu kesimin nefretini kazanan Süreyya Ayhan.

Başarı her zaman karakteri değiştirir mi emin değilim ama, Süreyya için böyle olduğu su götürmez bir gerçek. Çoğu kişi bilmez, Karaman Kemal Kaynaş stadınının etrafında özel sentetik bir pist var. Yapımına dönemin Spor Bakanı, Karaman Milletvekili Sayın Fikret Ünlü önayak olmuştu. Epey de maliyetli bir yatırımdı. Fırsatım olursa fotograflarını da çeker yollarım ilk izinde. Neyse efendim, Süreyya Ayhan'ın malum başarılarından sonra Sayın Fikret Ünlü, hem Süreyya için bir antrenman sahası olsun, hem büyükşehirler dışında medyadan uzak rahat bir antrenman dönemi geçirsin, hem de görev aldığıdönemde Karaman'a bir şeyler bırakabilme adına bu pisti yaptırmıştı. Dana önce bahsettiğim Kemal Kaynaş Stadyumunun etrafına yapıldı bu pist. Daha sonra Karamanspor'un amatör kümeye düşmesi ile birlikte maç bile yapılmaz oldu. Etrafındaki özel piste ise, "Süreyya Ayhan Sentetik Pisti" gibi bir isim de verildi ama tam aklımda değil şu an. Eskiden amatör futbol kulüplerinin maçlarının oynandığı dıştaki sahanın yerine de olimpik bir yüzme havuzu yapıldı Fikret Ünlü tarafından. Sanırım bu da çoğu ilde olmayan bir yatırım.


Diyeceğim o ki, Süreyya Ayhan gibi bir sporcunun çıkması, hiç alakası olmayan Karaman'ı bile bu denli etkilemişti. Demek ki futbol dışındaki sporlara biraz daha öenm verilirse, danışmanlık ve eğitmenlik hizmetleri daha yaygınlaştırılırsa nice sporcular çıkaracak bu topraklar. Nevin Yanıt da bunlardan birisi.

2006'da Türkiye Üniversitelerarası Atletizm Şampiyonası ile başladığı porfesyonel spor hayatına 100 metre ve 100 metre engelli yarışlarında birinci olarak adını yazdırdı. Daha sonra yine 2006 da Valencia'da düzenlenen Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda kazanılan 100 metre engelli birinciliği, 2007 Avrupa 23 Yaş Altı Atletizm Şampiyonası 100 metre engelli birinciliği, 2009'da ise Pescara-İtalya'da düzenlenen Akdeniz oyunlarında ve Sırbistan'da düzenlenen Yaz Üniversite Oyunlarında kazanılan 100 metre engelli birincilikleri.

Nevin, hem elinde tuttuğu Türkiye rekoru hem de Olimpiyatlar tarihinde bir kısa mesafe yerışında yarı finale yükselen ilk Türk atlet olması nedeniyle Türk Atletizminin yetiştirdiği en iyi kısa mesafe koşucularından biri sayılıyor.

Halen Fenerbahçe'nin lisanslı sporcusu olan Nevin Yanıt, kendinden çok uzun süre daha bahsettirecek gibi görünüyor. Umarım bu ülke gençlerine sahip çıkılır da, tekrar Elvan gibi devşirme atletlere ihtiyaç kalmaz. Elin Afrikalısına sahip çıkıp anlık başarılar kazanmak yerine, aynı desteği kendi ülkendeki gençlere verirsen, kısa vadede olmasa da uzun vadede başarıların gelmesi kaçınılmaz.

Hiç yorum yok: