18.08.2009

En duygusal yemek: İçli Köfte


Sebebini düşündüm bir karara vardım nihayet. Acaba neden içli köfte demişler buna diye. Elbette dışının ayrı içinin ayrı hazırlanıp daha sonra ikisinin bir araya gelmesi en temel sebep. Ama biraz daha düşününce bir sebebi daha olduğunu anlamak hiç de zor değil.

Bu yemek bir kere hata götürmeyen, pür dikkat hazırlanması gereken bir yemek. Hem içini hazırlarken, hem dışını hazırlarken hem de pişirirken azami dikkat göstermek gerek. Adı üzerinde içili köfte olduğu için sonradan bir müdahele etmek söz konusu değil. İçini hazırlayıp da hamuruna yerleştirdiğin zaman artık herşey orada kalmak zorunda. Ne tuz ekleyebilirsin ne baharat. Hamura girmiştir artık. Hüner o ana gelinceye kadar dikkatli olmak ve hata yapmamaktır. Piştikten sonra tek yapılması gereken biraz dinlendirmek ve üzerine limon sıkıp afiyetle yemektir.

Dış hamuru da içi kadar önemli bu yemeğin. Formülü tam bilmiyorsan, unu yada irmiği yeteri kadar koymuyorsan, hatta bazıları da yumurta koyar daha güzel tutsun diye; köfteler oluşmaya başladığı andan itibaren olup olmadığını anlayabilirsin. Hamur yapısı yeteri kadar elastik ve kıvamlı değilse, içini koyduğun zaman dış duvar parçalanmaya başlar, yer yer yağ dışına çıkar. Zaten pişerken faciaya dönüşür köfteler. İçli köfte değil, sulu pilav yersin mazallah.

Suyuna bir miktar tuz ve limon koymak gerekir. Hatta limon tuzu daha kolay bir çözümdür. Köfteler pişip de yüzeye yükselmeye başladığı anda insanın içini huzur kaplar. Oldu bu dersin. Ama köfteler çatlamaya ve hatta parçalanmaya başlarsa işte o zaman tarifi imkansız bir mutsuzluk kaplar insanın içini. İşte o zaman anlarsın neden içli köfte denildiğini. Bir kaç saat uğraşıp ne yollar kat etmişsinsir, ama köfteler dağılmaya başlamıştır. Kıymayı kavur, soğanı doğra, hamurunu yoğur, bekle, sonra tek tek köfteleri oyup harcını yerleştir, su almayacak şekilde kapatacağım diye canın çıksın; sonra köfteler çatlasın, parçalasın. Olacak iş değil vallahi.

Bu yüzden dikkatli olmakta fayda var. Size sesleniyorum ey boğazına düşkün bekarlar. Hele özellikle boğa burcu erkekleri. Sınırlı kaynaklarla bastırmaya çalıştığınız sınırsız yemek yeme duygularınızın ya önüne geçin, yada yapacaksanız adam gibi yapın. İnanın ki mutlu sona ulaştığınız zaman içli değil, dünyanın en mutlu köftesi olur onlar.

Hiç yorum yok: